Helping The others Realize The Advantages Of araç değer kaybı dilekçesi word
Helping The others Realize The Advantages Of araç değer kaybı dilekçesi word
Blog Article
Aracın onarım görmesi, araçta parça değişiminin yapılması, araca bölgesel de olsa boya uygulanması, araçtaki hasarsız araç algısının ortadan kalkması ya da aracın tramer kaydına hasar kaydının yapılması aracın 2.el piyasasındaki değerinde azalmaya yol açabilecek başlıca etmenler olarak sayılabilmektedir.
Belirtilen kriterler göz önünde bulundurularak araç değer kaybı hesaplama yapılır. Her bir kriterin değer hesabına nasıl etki edeceğine, aşağıda farklı başlıklar halinde değinilmiştir.
Kaza sonrası hasar aracınızda oluşan hasar, mini onarım ile giderilebilen basit işlemlerden olmamalıdır.
Kaza Tespit Tutanağı: Kaza sonrası mutlaka kaza tespit tutanağı düzenlenmeli ve tarafların imzası alınmalıdır.
Hasar dosyasındaki bilgiyi de aracınızın onarımı için inceleme yapmaya gelen eksper dosyaya ekliyor. Genelde bir hata olmaz ama kontrol etmekte fayda var.
Değer kaybı tazmini için karşı tarafın kusuruyla orantılı olarak değer kaybı talep edilebilmekte. Önemli olan karşı tarafta yüzde elli de olsa kusur olmasıdır. Araç değer kaybı hesaplama işlemini,
Önemli Şart: Kapı değişimi nedeniyle değer kaybı tazminatı alabilmek için, aracın kapısının daha önce herhangi bir hasar görmemiş ve onarılmamış olması gerekmektedir.
Eksper Raporu: Uzman bir eksper, aracın durumunu değerlendirerek yıpranma spendını belirleyebilir.
Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak advertına bir an önce sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Zira sigorta şirketleri aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.
Çift taraflı trafik kazası nedeniyle aracında değer kaybı oluşan kişi, değer kaybı tazminatını zararı ve sorumlusunu öğrendiği tarihten itibaren two yıl içerisinde ve herhalde kaza tarihinden itibaren ten yıl içerisinde sorumlulardan talep edebilecektir.
2024 yılı itibarıyla araç değer kaybı hesaplamasında kilometre ve yaş sınırı bulunmamaktadır.
4 uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleri olmaktadır. Aynı şekilde hem davacının hem de davalının tacir olduğu durumlarda değer kaybına ilişkin olarak açılacak davalarda görevli mahkeme TTK m.four uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleri olmaktadır.
Yalnız burada önemli bir nokta söz konusu zamanaşımını belirleyecek 2 yıllık sürenin başlaması kazada mağdur olan tarafın ilk uğradığı tazminat ve zararı öğrenmesini takip eden two yıl olarak belirtilmiştir. Her koşulda geçerli zamanaşımı süresi ise yasal değer kaybı araç sahibinin sorumluluğu olarak 10 yıl olarak kabul edilmiştir.
Meydana gelen trafik kazasında tam kusurlu yahut karşı tarafa oranla daha fazla kusurlu taraf araçta meydana gelen değer kaybını ödemekle yükümlüdür. Yani değer kaybını talep etmenin koşullarından ilki kusursuz olmak ya da daha az kusur oranına sahip olmaktır.